Aangepast Hügelbeeld van de informatieve permacultuur website van Paul Wheaton.

De Hügelkultuur is een duizenden jaren oude techniek om te planten op zelf gemaakte heuvels. Verhoogde bedden, maar dan net even anders. Op een basis van dikke houtstammen worden de heuvels laag na laag met organisch materiaal opgebouwd en opgehoogd. Vervolgens wordt er op de heuvel geplant. De techniek is in de afgelopen eeuw gepopulariseerd door Masanobu Fukuoka, Bill Mollison en in de laatste jaren vooral door Sepp Holzer. De techniek wordt toegepast door talloze inheemse volkeren die groente en fruit telen zonder steeds water te hoeven geven. Het ondergrondse organische materiaal slaat vocht op, waardoor de planten op het bed daar gebruik van kunnen maken over een langere periode dan het regen seizoen. Door de jaren heen verteert het bed tot een gezonde mycelium-rijke compost. Hügelbedden worden eveneens toegepast in zeer droge gebieden (bv de woestijn van Jordanië) en vormen daar beplantingsheuvels die zorgen voor een vochtig microklimaat doordat zij dauw vangen en schaduw produceren.