Een voor de helft aangeplante Hügelbed in DemoTuinNoord.

Aan de oostkant van DemoTuinNoord hebben we (netzoals aan de westkant) een erg arme grond. Te veel zicht naar de buren toe, en een o zo platte landschap. Best veel hout stammen hebben we eraan overgehouden van de grote snoei afgelopen herfst. Door 3 van onze appelbomen op Hügelbedden te plaatsen, hopen wij zinnig gebruik te maken van het materiaal die we al in huis hebben en de onwensbare blootstelling aan onze buren te verbeteren. Verder door het verteer van het hout van binnen, worden Hügelbedden ook nog warm, waardoor we ook een langere groeiseizoen zullen ervaren. Misschien dankzij de Hügelbedden kunnen we voorkomen dat de artisjokken in de winter kapot vriezen.


1 – Steek het zoden weg en bewaar het als opgerolde lappen. Deze gaan we later gebruiken. Leg de boomstammen en grote takken neer in de vorm die je wilt hebben.


2 – Deze gaan we later in het process weer zien.


3 – Daarna leggen we het lichtere materiaal, incluis karton en takjes daarboven.


4 – Deze hout snippers zijn wild-geënt met mycelium. Deze goeien we ook in dat 2de laag, vooral tussen de stukjes karton. In de toekomst zullen we het hout zelf enten met eetbare soorten. In ieder geval, MYCELIA MÜß SEIN!


5 – Het solide materiaal van de gefermenteerde compost is het volgende laag, gevolgde door een paar litre verse urine, heen en weer gesprenkeld, een heksedansje (grapje), en die lapjes zoden, onderste boven geplaatst. Nu maak je de boel zo nat als je geduld dat toelaat.


6 – Hup! Lap erover als een deken!


7 – Nu is het moment aangebroken om de boel te bedekken met verse groen materiaal. Bij ons zijn dat de veelvuldige brandnetels die voor deze taak zijn geknipt!


8 – We smeren nu een dunne laagje aarde hierop. Wij hebben onze aarmoedige zanderige zooi geënt met onze gefermeteerde vloeibare mest. En maar roeren met de microben dat ze mogen floreeren.


9 – Ondertussen knipt Mariska nog meer brandnetels om alle gaten in te vullen, terwijl Helene de aller stinkendste modder van de hele wereld op deze HügelbedEgel opplakt. Stinky, stinky! De ouders die hun kinderen komen ophalen knijpen heel erg demonstratief hun neuzen dicht. En wij maar lachen.


10 – Het volgende laag is een bindende ‘carbon’ laag, een materiaal die de warmte van het verteren van het hout straks binnenhoudt en de Hügelheuvel bijelkaar houdt totdat de wortels van de nieuwe planten in staat zijn om dit zelf te doen. Ingrid maakt het karton hiervoor nat. Je kunt ook ouwekranten hiervoor gebruiken. Warmte en heuvel stabiliteit gaat het erom, en het gebruik van een materiaal die je in grote hoeveelheden hebt of tegekomt.


11 – Met het natte karton dek je de boel volledig af. Zorg dat er geen lucht pockets onder het karton zijn (vandaar het natmaken). Onderaan wil je een lapje karton aan overhouden tegen het oprukkende gras.


12 – Als je steile wanden hebt gemaakt kan je zakjes aanmaken met takken. Steek ze gewoon door het heuveltje heen, scheur het een beetje open, vul het aan met geënte aarde om straks erin te planten. Later als de aanplant wat groter is kunnen we deze lelijke uitsteeksels wegknippen om ze onzichtbaar maken. Voorlopig zorgen ze voor stabiliteit op de steile wanden.


13 – Planten maar! Maak gaten in het kartonlaag en vul deze scheuren met aarde alvorens in te planten. Het is belangrijk te weten dat je NIET OP het karton/modder plant, maar juist IN het HÜGELBED. Onze Hügelbed is maar gedeeltelijk aangeplant, maar we doen alles geleidelijk om te zorgen dat wat we planten er aanslaat. Dus planten, observeren hoe het gaat, verder planten en observeren. Volgende week meer. Mañana, mañana.

Wij verheugen ons om nog 2 Hügelbedden te maken binnenkoort; ééntje met curbissoorten, en de andere met artisjokken e.d. asteraceae. Als het goed gaat worden de Hügelbedden warm genoeg om onze artisjokken en luffa’s te laten groeien op onze poolcirkel locatie.