Project locaties

Foodscape Schilderswijk (Den Haag) ~3.5 ha

FS-HannemanHoek-sept2012-0525-culilbog

Vanaf 2010 in samenwerking met kunst-en architectuurcentrum Stroom Den Haag heeft URBANIAHOEVE gewerkt aan Foodscape Schilderswijk een serie openbare ruimte boomgaarden, geïnstalleerd en onderhouden door talrijke en gevarieerde lokale groepen binnen de gemeente. Het is een klassiek geval van critical spatial practice voor het soort stadslandbouw waar URBANIAHOEVE voor staat, namelijk gezamenlijk geïnstalleerd eetbare landschappen die in tijd een eetbare ecologische hoofdstructuur vormen in de openbare ruimte van de stad. De oogst van deze locaties (fruit, bessen / zacht fruit, artisjokken, rabarber, overblijvende kruiden en bloemen) is openbaar toegangelijk en gratis voor het oprapen. De meer abstracte oogst van dit project, dwz: haar programmering, het toename in sociale cohesie en solidariteit binnen de gemeenschap, en een radicale toename in biodiversiteit en gezelligheid, is ook gratis.

Nieuw in Foodscape Schilderswijk is de Buurtkwekerij en Kaslokaal. Deze buurtkwekerij is gesitueerd in het binnenhof achter het Teniersplantsoen. Het is locatie waar groente en fruit door bewoners en lokale initiatieven gekweekt worden. Foodscape initieert de samenwerking tussen de verschillende groepen en draagt zorg voor kennisontwikkeling over groen, duurzaamheid, gezondheid en vooral een gezonde leefstijl voor alle deelnemers aan Foodscape Schilderswijk. Zo kweekt de Buurtkwekerij niet alleen voedsel, maar ook de behoeftes van Schilderswijkers aan de vergroening van hun wijk, de vaardigheden die daarvoor nodig zijn én een deelnemersplatform wat zorg kan dragen voor de uitrol over de rest van de wijk. De Buurtkwekerij wordt een centraal punt in de eetbare vergroeningen van de Schilderswijk.

DemoTuinNoord (Berberisstr 16, Amsterdam Noord) ~1500 m2 (open dinsdags voor bezoek)

DTN-sept09-0314

De URBANIAHOEVE demonstratietuin bevindt zich in de tuin achter atelier-verzamelpand de IJsbrand in Amsterdam Noord, 200 meter van het Noorder Park vandaan, in een naoorlogse arbeiderswijk. In samenwerking met buurtbewoners, lokale organisaties en kunstenaars/designers van de IJsbrand, legt URBANIAHOEVE sinds 2011 een demonstratietuin aan: een eetbaar landschap bestaand uit een pluk- en theetuin, fruitheggen, een gemeenschappelijke en collectief beheerde buurtmoestuin, een permacultuur food forest en een ecologische kwekerij. 1500 m2 met hard en zacht fruit, vaste kruiden, geeft 9 tot 10 maanden oogst per annum en heeft de ambitie aan te sluiten aan de nabij gelegen ecologische hoofdstructuur van Amsterdam Noord.

Foodscape Wildeman (Notweg 32, Amsterdam Nieuw West) ~1 ha (open donderdags voor bezoek)

FSW-14feb-designworkshop-0307

ISM the Beach, Amsterdams Steunpunt Wonen, de Lucas Community en vele buurtbewoners, begon URBANIAHOEVE in lente 2013 met de aanleg van Foodscape Wildeman, een eetbaar landschap gesitueerd tussen twee verschillende groengebieden (Natuurgebied Sloterpark en Oud Osdorp) omringd door volwassen monocultureel kijkgroen.

Foodscape Wildeman is 3+ locaties met totaal oppervlak van ~1 ha in een gebied van ≤ 20ha tuinstad in transitie in Amsterdam Nieuw West. In een co-design traject ism de Lucas Community, Foodscape Wildeman begint met een gemeenschappelijke buurtmoestuin en fruitboomgaard in de Oude Lucasschool waarin hard en zacht fruit, vaste kruiden, groenten e.a. gewassen geteeld worden. Foodscape Wildeman is tevens platform voor het Doe-het-zelf Mmmmuseum van Oven Typologieën (DHZMOT), toegankelijke kookfaciliteiten en speeltuin ovens (voor kinderen en volwassenen) in de openbare ruimte op speciaal hiervoor ingerichte terreinen. DHZMOT locaties bieden de mogelijkheid om kooktechnieken toe te passen die qua formaat of aanpak niet passen in de huishoudelijke keuken (bijvoorbeeld de Aard Oven bij de Natureluur!). DHZMOT anticipeert een toename in agrarische cultuur en activiteit.

Sphinx Park (Maastricht) ~2,7 ha

SPHINX-nov15-0773

Op een voormalig industrieterrein van het Maastrichtse ceramische industrie ligt het Sphinx Park die momenteel gebruikt wordt als wild stadspark door de culturele initiatieven Marres (Centrum voor Contemporaine Cultuur) en NAi-Maastricht’s Bureau Europa. In opdracht van Buro Europa produceert URBANIAHOEVE een landschapsinterventie en een educatief programma voor lokale middelbare scholieren van het United World College tussen nov 2012 – juli 2013. De landschapsinterventie en verwante educatieve programma bestaat uit het produceren van een gezonde bodem met technieken zoals vermicultuur, Hügelkultuur en het stevig aanplanten van specifieke bodembedekkers en drachtplanten.

New Babylon Daktuin (Restuarant Piazza, Den Haag) 22 m2

NewBab-harvest-0484

Ism New Babylon heeft URBANIAHOEVE in juli 2013 de eerste kantoormoestuin geopend, in Den Haag naast Restaurant Piazza (New Babylon). De tuin wordt gebruikt door zowel de keuken van Piazza (2de verdieping New Babylon), als bewoners van de woontoren.